Thursday, May 1, 2008

JOM BELAJAR DARI AL-QUR'AN!FIKIRKAN SITUASI INI

“ Amin, Amin dah 10 tahun, jadi Amin dah kena sembahyang, tak boleh tinggal-tinggal lagi tau. Kalau Amin sembahyang, nanti boleh masuk syurga”

Atau

“Amin, Amin dah 10tahun, jadi Amin kena sembahyang , tak boleh tinggal-tinggal lagi tau. Kalau Amin tak sembahyang, nanti masuk neraka, kena bakar dengan api panas”

Ini adalah contoh ayat saranan yang juga boleh dikatakan arahan yang diberikan oleh seorang ibu atau bapa kepada anaknya. Cuba anda fikirkan, ayat yang mana yang akan memberikan kesan kepada anaknya untuk menunaikan sembahyang?

TAKUT ITU SIFAT MANUSIA

Secara fitrahnya, manusia biasanya takut jika dirinya diancam dengan bermacam-macam kesusahan dan kemalangan. Lantas perasaan takut itu akan mendorong mereka untuk lebih berwaspada agar tidak ditimpa bahaya atau kecelakaan yang dimaksudkan. Berbanding dengan jika diingatkan dengan nikmat-nikmat serta ganjaran yang dijanjikan, manusia selalunya agak kurang terdorong untuk melakukannya kerana bagi mereka, mereka masih punya pilihan untuk tidak melakukannya.

Apa yang ingin saya kaitkan adalah bagaimana Al-Quran mengajar kita untuk menjadi seorang pendidik. Jadi, kita perlu melihat bagaimana cara Allah mendidik kita melalui Al-Quran. Jika anda perhatikan setelitinya susunan ayat-ayat Al-Quran dalam setiap surah, anda akan dapati ayat-ayat yang berupa ancaman kepada manusia didahulukan daripada ayat-ayat yang berupa nikmat Allah kepada hambanya yang taat. Hal ini kerana, Allah mengetahui bahawa manusia biasanya lebih sensitive apabila menerima ancaman dengan hadirnya perasaan takut akan azab dan siksanya.

CONTOH 1: SURAH AN-NABA’

“sesungguhnya, neraka Jahanam itu dijadikan tempat mengintai bagi penjaga neraka.Menjadi tempat kembali bagi orang yang melampaui batas.mereka tinggal dalam masa yang lama.Mereka tidak merasa kesejukan di dalamnya dan tidak pula mendapat minuman selain air yang mendidih dan bernanah”(21-25)

Kemudian diikuti:

“sungguh, orang yang bertakwa mendapat kemenangan.Iaitu kebun-kebun dan buah anggur.Dan gadis-gadis yang sedap sebaya.Dan gelas-gelas yang penuh berisi minuman.Di sana mereka tidak mendengar percakapan yang sia-sia mahupun dusta”(31-35)

CONTOH 2: SURAH AZ-ZUMAR

“Dikatakan kepada mereka: Masuklah pintu-pintu neraka Jahanam, kamu kekal di dalamnya.maka neraka jahanam itulah seburuk-buruk tempat kembali bagi orang-orang yang menyombongkan diri.”-72-

Kemudian diikuti:

“Dan orang-orang yang bertakwa pada Tuhannya,dihantar ke dalam syurga berombongan. Sehingga apabila mereka sampai ke syurga dan pintu-pintunya telah dibukakan,penjaga-penjaganya berkata kepada mereka: kesejahteraan keatasmu,berbahagialah kamu!masuklah kamu dan kekallah di dalamnya” -73-

Begitulah juga apa yang terdapat dalam Surah At-Tatfif,surah At-Takwir, surah An-Nazi’at, dan beberapa surah yang lain yang menggunakan kaedah yang sama. Saya mencadangkan, apabila anda membaca Al-Qur’an ,bacalah bersama tafsirnya. Di situ anda akan dapat melihat hikmah cara ayat-ayat Al-Qur’an diturunkan.
Kesimpulannya, jadi untuk situasi yang saya letakkan di atas, biasanya seorang anak akan menunaikan sembahyang apabila diingatkan dengan ancaman yang menakutkan berbanding diingatkan dengan nikmat syurga itu.Cubalah lakukan!

Maka,pada pendapat saya, ikutilah cara Allah mendidik kita melalui Al-Qur’an untuk kita mengamalkannya ketika mendidik orang lain. InsyaAllah. Semoga Berjaya!